Monday, August 10, 2009

Decorated Biscuit Project



This is the project that I did with my niece Syafeqah and her mum (my sis in law) megawani..decorated biscuit. Wow! I appreciate their assisstant. Syafeqah really went through the hard work of cutting the biscuit base. She completed the whole process. Aha...I'll hire her to be my assisstant or project partner in future. I baked this biscuit for my niece Nur Syafezah's birthday on the 2nd Aug09.

NOTE: Something is not rigth with the marringue as it sticks like a rubber band that exposed to hot sun. when checked back with RNet friend, notice that the recipe I used excluded the corn floor.

Here's the recipe.

COOKIES DECORATING
sumber: ahli RNet
Bahan
150 gr marjerin
150gr butter
200 gr icing sugar
4 btr kuning telur
500gr tepung gandum/cookies
1 tbsp corn flour
1 tsp vanilla /mocca pasta/coffe pasta/beberapa titik cinnamon flavour (utk ginger)
Cara Membuat :
Mixer butter/marjerin dgn icing sugar sampai lembut,putih dan kembang, masukkan merah telur.mixer lagi sampai tercampur rata, masukkan tepung gandum, cornflour dan vanilla , uli sampai sebati, uli sampai tidak melekat lagi ditangan.gilas dan cetak adunan
ROYAL ICING FOR COOKIES
50 ml putih telur
250 gr icing sugar
½ tsp cuka /vinegar/lemon juice
mixer putih telur, masukan icing sugar sedikit-sedikit, sambil terus dimixer slow, masukan cuka atau air lemon, mixer rata. Masukan dalam piping bag,tambahkan pewarna dan gunting ujungnya

so next time will use below recipe for the marringue
sumber: suzinor RNet
1 biji putih telur
200gm gula icing yang di ayak ( Ini mungkin tak habis pakai )
1 sudu besar tepung jagung
air lemon & air masak sejuk
1. Pukul putih telur hingga kembang
2. bila dah kembang berbuih masukkan gula sedikit2. Tengok pekat mana kita hendak.
3. Masukkan tepung jagung & pukul lagi
4. Masukkan air lemon lebih kurang 1 sudu teh. kita kacau & tengok pekat mana kita nak. Kalau kita nak cair supaya bila kita pipe atas cookies cantik berkilat tambah air sikit2 sambil kacau. Base colour tu icingnya cair sikit dari outline.
Suzi selalu dah pukul banyak ising tu ambil 1 sudu utk campur colour & air kacau sebati & tengok boleh letak as base dia tak. Yang lain Suzi biarkan pekat sebab nanti nakguna yang pekat untuk outline.
Cookies mesti dah bakar masak dulu & sejukkan sebelum letak royal ising. Ada 2 kaedah nak bakar royal icing ni.
1. Letak base royal ising & bakar dalam 1 minit api 100-150C. Kemudian keluarkan & letak outline guna royal ising pekat & bakar lagi dalam 1 minit.
2. Kaedah 2 ni kaedah orang malas macam kak Suzi ni. Letak base royal ising biarkan kering ( bila dah letak sampai 30 biji bayak dah yang kering) & pipe royal ising outline yang pekat. Lepastu bakar sekali ajer 100-150C selama 1 minit.

No comments: