Thursday, August 14, 2008

Pie Tie



This pie tie was made during my visit at my mum's place last two weeks.
Recepi:


Bahan kulit / bakul
100 gm tepung beras
30 gm tepung gandum
1 biji telur
160ml air
secubit garam
¼ sudu teh crispy improver (optional)
Cara:
1.Gaulkan semua bahan
2. Panaskan kuali
3. Letakkan sekejap acuan pi tie dlm kuali minyak panas
4. angkat acuan, rendam dalam adunan sebentar
5. then masuk dalam kuali minyak panas
6. biarkan lekang dari acuan
7. goreng hingga garing kekuningan
8. angkat.





Bahan Inti/Sayur

Untuk bahan sayur:
1 labu sengkuang - potong bulat dan hiris panjang kecil
2 batang carrot yg kecil - potong bulat dan hiris panjang kecil
1 labu bawang besar ( yg kecil) - potong dadu kecil
1 butir bawang putih - cincang halus
2 tangkai cabai merah - cincang kasar / halus
10 ekor udang - hiris dadu kecil
6 lonjong isi ketam - belah empat panjang dan hiris dadu
sedikit minyak untuk menumis
secubit garam

1. Tumis bawang dan bwg putih
2. masukkan isi udang dan ketam - goreng sikit je
3. masukkan sayur mayur
4. last baru masukkan cabai
5. masukkan perasa
6. Kacau kacau sekejap je atas api... jangan lama - nanti lembik... tak ranggup tak best

No comments: