Thursday, August 14, 2008

Yummy Brownies



Another favourite...Brownies...


anything to do with chocolate is my favourite....

Ni Sab...nak bagi f/back resepi yg dicuba ( at last...terbuat juga)

Feedback: Sedap.... simple
tp masa mencairkan butter dan chocolate cooking dia tak sebati...
resepi kata cairkan double boil... butter with
cooking chocalate... (len kali nak dengar pesan mama... cairkan choc dulu baru masukkan butter)
maaf resepi campur adukkan .... sbb ada bahan tiada...ada yang tak sebut tp ada...substitute le ...


Resepi: Fudge Brownies
Kiriman : Aida
1 cup butter, melted
1 cup cocoa
1 bar (200gm) white cooking chocolate ( Sab tambahkan...)
2 cups sugar (Sab kurangkan ke 1 cawan je.... sbb guna cooking chocalate)
1 1/2 tsp vanilla
4 eggs
1 1/3 cups flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 cup nuts or chocolate chips (optional)

Bahagian ni Sab buat...camni..
1. Cairkan butter dan chocolate together cara double boil - hasil kat sini tak bercampur
2. Tepung, koko, baking powder di ayak bersama, then campurkan kekacang yang dichopkan bersama-sama
3. Pecahkan telur dalam bekas lain.... kacau bagi pecah dan rata ,

masukkan gula...kacau lagi bagi hancur....masukkan vanila esen
4. then masukkan cairan yang sebati chocolate dan butter. (dlm peraturan 1)...
kacau bagi sebati..
5. Last sekali masukkan campuran tepung + koko + kekacang (dlm peraturan 2)
6. Masukkan dalam dulang...Bakarkan...

[ Aturan asal:
Mix cocoa in well with the melted butter. Add sugar, vanilla, and eggs, mixing well. Add flour, baking powder, salt, and nuts or chocolate chips. I actually prefer the chocolate chips!! Pour mixture
into a greased 9 by 13 inch pan. Bake in a preheated 350F ( Sab set 190C) oven for 25 - 30 minutes (rasa sat sangat...sbb tengah masih lembik..Sab tambahkan 15 minit lagi), until a toothpick inserted comes out almost clean, you do not want to overbake! (Dah masak Sab biarkan seketika dalam oven) ]

Marble Chocolate Cheese Cake


My favourite Marble Chocolate Cheese Cake

MARBLE CHOCOLATE CHEESE CAKE
sumber : roylazim
kiriman : maklang azie
Bahan Bahan A

180 gm. Butter
20 gm. cocoa powder - ayak
170 gm. Gula castor
3 biji telor
120 gm. tepong naik Sendiri - ayak
1 tsp. baking powder - ayak

Bahan bahan B

250 gm. cream cheese
60 gm. gula castor
1 tsp. vanilla essence
1 biji telor

Cara cara nya :-

(1) Pukul butter and gula.
(2) Masukkan telor sebiji demi sebiji.
(3) Masukkan tepong, cocoa dan baking powder yang telah di ayak. Gaul rata.
(4) Di sebuah bekas yang lain, pukul kesumua bahan bahan B hingga kembang.
(5) Tuang 1 bahagian adunan A kedalam loyang berukuran 7" dan ratakan.
Kemudian tuangkan semua adunan bahan B. Ratakan permukaan loyang.
(6) Tuangkan baki adunan A.
7) Bakar di oven 160 deg C - selama 60 mins.
(8) Setelah masak tunggu hingga betul betul sejuk sebelum dipotong dan hidang.
(9) Selamat mencuba.

2nd cake for Syafezah Birthday - Carrot Cake


Oh ya... this is another cake made for my lovely niece syafezah's birthday 2nd Aug08.

Carrot cake topping with cheese cream

resepi taken from RNet - Mak Lang Hanieliza


KEK KAROT KUKUS
Sumber: Hanieliza http://www.hanieliza.tk/
Bahan
250 g butter
150 g gula halus
3 biji telur
1 s/k esen vanilla
200 g carrot [parut dan celur - toskan kering]
100g prune cincang
50 g kismis
230 g tepung gandum ]
1 s/k baking powder ] ayakkan
1 s/k serbuk kulit kayu manis ]
Cara.
1. Panasakan kukusan
2. Butter dan gula dipukul sehinga gebu.
3. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.
4. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.
5. Masukkan tepung gandum yg telah diayakkan bersama baking powder dan serbuk kayu manis.
6. Masukkan carrot, kismis dan prune.
7. Gaul rata dan masukkan dalam acuan yg dilapikkan kertas
8. Kukuskan dalam kukusan selama 50 minit
9. Bila telah masak, sejukkan dan sapukan cream keju.
Cream Keju
Bahan
250 g cream keju
50 g gula halus
50 g fresh cream
1 cawan yogurt perisa buahan
Cara.
1. Pukul semua bahan sehingga gebu dan sapukan pada kek lobak yg telah sejuk.

Pie Tie



This pie tie was made during my visit at my mum's place last two weeks.
Recepi:


Bahan kulit / bakul
100 gm tepung beras
30 gm tepung gandum
1 biji telur
160ml air
secubit garam
¼ sudu teh crispy improver (optional)
Cara:
1.Gaulkan semua bahan
2. Panaskan kuali
3. Letakkan sekejap acuan pi tie dlm kuali minyak panas
4. angkat acuan, rendam dalam adunan sebentar
5. then masuk dalam kuali minyak panas
6. biarkan lekang dari acuan
7. goreng hingga garing kekuningan
8. angkat.





Bahan Inti/Sayur

Untuk bahan sayur:
1 labu sengkuang - potong bulat dan hiris panjang kecil
2 batang carrot yg kecil - potong bulat dan hiris panjang kecil
1 labu bawang besar ( yg kecil) - potong dadu kecil
1 butir bawang putih - cincang halus
2 tangkai cabai merah - cincang kasar / halus
10 ekor udang - hiris dadu kecil
6 lonjong isi ketam - belah empat panjang dan hiris dadu
sedikit minyak untuk menumis
secubit garam

1. Tumis bawang dan bwg putih
2. masukkan isi udang dan ketam - goreng sikit je
3. masukkan sayur mayur
4. last baru masukkan cabai
5. masukkan perasa
6. Kacau kacau sekejap je atas api... jangan lama - nanti lembik... tak ranggup tak best

Kek Hari Jadi Syafezah - BabyDoll - 2nd Aug08





At last managed to deco babydoll cake for my niece birthday on 2nd Aug08


She was so excited that she only allow to cut the cake after 9.00pm.