Wednesday, March 24, 2010

Marble Mint Butter Cake


Bake this marble mint cake for testing.
Outcome not bad. Texture smooth.
Recipies:
Resepi:
1 butter (250g)
3/4 cwn gula custor
6 butir telur (biasanya 5 biji telur)
½ cb ovellate
1 cb susu manis
2 cwn tepung naik sendiri
1 penutup esen vanila (next time tak nak letak - kurang pulak terasa mint)
1 st emulco
5 titis pewarna hijau apple
1 penutup perisa mint

Cara2:
1. Pukul butter dan gula hingga kembang keputihan
2. Masukkan ovellate
3. masukkan telur satu persatu
4. masukkan susu + vanila
5. masukkan tepung kek sedikit demi sedikit
6. Asingkan kepada 2 bahagian
1 bahagian di campurkan dengan chocolate emulco
1 bahagian di warnakan dengan pewarna hijau(apple) + perisa mint
7. Marblekan selang seli setiap warna 2 camca besar,
letakkan chocolate emulco terlebih dahulu di tengah tin pembakar, diikuti warna hijau
Diakhiri dengan warna emulco.
8. Bakar pada suhu 180C selama 1 jam (ikut oven masing2)

No comments: